Vodniški odsek

Vodniki našega planinskega društva

Franc Vračko, načelnik, A B

Cvetka Arl, A B

Anžej Bečan, A D

Borut Cotič, A B D

Maja Fras, A B

Boštjan Germič, A B

Urška Haznadar, A

Viktorija Heinschko, A

Matic Jeger, A

Branimir Osovniker, A B D

Estera Paradiž, A

Lovro Paradiž, A

Primož Vračko, A B D G TK2

 

A kategorija - Lahke kopne ture - osnovna usposobljenost za vodenje lahkih kopnih tur, za gibanje se uporablja predvsem hoja, posebno tehnično znanje ni potrebno. Vodi se po lahkih označenih ali neoznačenih poteh.

B kategorija - Zahtevne kopne ture - usposobljenost za zahtevne kopne ture; potrebno je znanje uporabe vrvi, varovanja udeležencev na poti ter uporaba cepina. Poleg lahkih lahko vodi še zahtevne in zelo zahtevne označene poti, tudi s posameznimi snežišči, zahtevne neoznačene poti in lahka brezpotja.

C kategorija - Zelo zahtevne kopne ture - usposobljenost za zelo zahtevne kopne ture; poleg prej navedenih lahko vodi po zelo zahtevnih neoznačenih poteh, zahtevnih in zelo zahtevnih plezalnih poteh ter zahtevnih in zelo zahtevnih brezpotjih.

D kategorija - Lahke snežne ture - predstavlja osnovno zimsko vodništvo z uporabo cepina in derez, palic in krpelj po označenih in lahkih neoznačenih poteh v snegu.

E kategorija - Zahtevne snežne ture - zahteva vsa predhodna znanja, poleg tega pa še znanje uporabe vrvi in varovanje na krajših odsekih v zimskem brezpotju in posebno orientacijsko znanje.

G kategorija - Lahki turni smuki - je namenjena vodenju lahkih turnih smukov kar zahteva znanje smučanja in tehnika hoje s smučmi ter posebno orientacijsko znanje.

H kategorija - Zahtevni turni smuki - je namenjena vodenju zahtevnih in zelo zahtevnih turnih smukov.

I kategorija - Lahke ledeniške ture - zahteva znanje hoje z derezami in cepinom po ledeniku, varovanje na ledeniku, reševanje iz ledeniških razpok in posebno orientacijsko znanje.

K kategorija - Ledeniški turni smuki - je namenjena vodenju ledeniških turnih smukov in zahteva znanje za kategorijo I in popolno obvladovanje smučanja in tehnike hoje s smučmi na ledenikih ter posebno orientacijsko znanje.

F kategorija - Plezalni vzponi - zahteva znanje iz kategorij C, E in I poleg tega pa še znanje za vodenje v plezalnih smereh, pomoč soplezalcu v kopnem, snegu, ledu, kombiniranem svetu, zaledenelih slapovih, reševanje, orientacija.

TK1 - Turnokolesarski vodnik I je usposobljen za vodenje kolesarskih tur po javnih cestah, gozdnih cestah, poljskih poteh in utrjenih gozdnih vlakah, pri čemer zahtevnost spusta ne sme preseči stopnje S3-S4.

TK2 - Turnokolesarski vodnik II je usposobljen za vodenje kolesarskih tur po javnih cestah, gozdnih cestah, poljskih poteh, utrjenih gozdnih vlakah in stezah, pri čemer zahtevnost spusta ne sme preseči stopnje S5.